In English
På svenska

e-mail:  sukuseura@vayryset.fi

Väyrysten historiaa

Sivu 1 Sivu 3 Sivu 4

Uhrautuva Minnesotan suomalainen Dale Wayrynen

Dale

Dale Eugene Wayrynen 18.1.1947 - 18.5.1967
Ajaessani viime kesänä vaimoni Virpi Väyrynen-Lamminpään kanssa halki Yhdysvaltain keskilänttä huomasimme tien varressa kyltin, jossa luki "Dale Wayrynen Memorial Highway". Meidän oli pakko pysähtyä ja rientää ottamaan siitä valokuva. Aloimme myös pohtia, kuka oli tämä arvoituksellinen Dale. Oliko hän kongressiedustaja vai kenties senaattori? Kysyimme hänestä muutamalta tuttavaperheeltämme, mutta jäimme ilman vastausta.

Kotiin päästyämme aloimme etsiä tietoja Dalesta. Löysimmekin internetistä nopeasti monta linkkiä. Valtatien lisäksi Dale Wayrysen mukaan oli nimetty myös monitoimikeskus ja yhdistys. Olipa hänelle pystytetty muistomerkkikin. Dale Eugene Wayrynen syntyi 18. tammikuuta 1947 Minnesotan suomalaisalueella, Moose Laken (Hirvijärvi) 1200 asukkaan pikkukaupungissa Duluthin eteläpuolella. Hän liittyi USA:n armeijaan ja sai maaliskuussa 1967 siirron Vietnamiin.

Dalen yksikkö oli toukokuun 18. 1967 avustamassa öisessä haavoittuneiden evakuoinnissa etelävietnamilaisessa Quang Ngain maakunnassa. Kun joukon tunnustelija joutui kasvotusten vihollisen kanssa, hän varoitti omia joukkojaan huutaen. Myös vihollinen kuuli huudon ja avasi bunkkereistaan välittömästi konekivääri- ja käsikranaattitulen. Dale, joka kulki osaston toisena, syöksyi haavoittuneen tunnustelijan ohi, ampui lähimmän vihollisen ja raahasi haavoittuneen suojaan muun ryhmän luo. Yhtäkkiä vihollisen kranaatti putosi keskelle sotilasrypästä. Dale punnitsi nopeasti tilanteen, joka uhkasi hänen yksikköään ja vieressään ollutta joukkueenjohtajaa. Hän varoitti muita, työnsi yhden miehen sivuun ja heittäytyi räjähtävän kranaatin päälle pelastaen useita henkiä, mutta uhraten samalla omansa.

Dale Wayryselle myönnettiin ainutlaatuisesta urheudesta ja omaa henkeä uhmaavasta rohkeudesta Yhdysvaltain kongressin kunniamitali (Congressional Medal of Honor), jonka presidentti Nixon luovutti Valkoisessa talossa Dalen omaisille.

Dale Wayrynen on haudattu Minnesotan McGregoriin, jossa on myös hänelle omistettu sotaveteraanien muistomerkki. Hänen nimensä on kaiverrettu Washingtonissa olevan Vietnamin sodan muistomerkin mustaan marmoriin.

Mikko Lamminpää
tunnus
Kentuckyssa toimivan sotaveteraanien monitoimikeskuksen tunnus

Lähteet:
www.aitkin.com/mcgregor
www.army.mil
www.brainerddispatch.com/stories
www.campbell.dale wayrynen community recreation ctr
www.homeofheroes.com
www mishalow.com

Sivu 1 Sivu 3 Sivu 4


In English
På svenska